Tranziţia este un proces ce se derulează în timp, nu un eveniment singular. Generalmente vorbind, este procesul prin care o persoană trans face paşii necesari pentru a trăi conform identităţii lor. Poate fi împărţit, funcţional, în 3 aspecte:

  • Tranziţia socială reprezintă tranziţia către rolul de gen pe care şi-l doreşte persoana trans. Asta poate însemna schimbarea numelui sub care este cunoscută persoana în societate, schimbarea pronumelor pe care le foloseşte, schimbări legate de expresia de gen (tunsori, machiaj, vestimentaţie, ş.a.m.d), şi implicit comunicarea acestor lucruri persoanelor din jur. Multe persoane trans nu “ies din dulap” cu totul de la început, prioritizând siguranţa lor fizică şi securitatea lor materială, dezvăluindu-şi treptat identitatea începând cu persoanele în care simt că pot avea cea mai mare încredere.
  • Tranziţia medicală reprezintă asistenţa medicală la care apelează persoana trans pentru a îşi afirma identitatea. Poate consta, în principiu, în orice combinaţie de: tratament hormonal, operaţii de reconstrucţie a pieptului(mastectomie sau mamoplastie), operaţii de reconstrucţie genitală, operaţii de masculinizare sau feminizare facială, operaţii ale corzilor vocale, implanturi de păr sau epilare permanentă, terapie vocală şi alte intervenţii conexe.
  • Tranziţia juridică reprezintă schimbarea indicatorilor de gen din actele de stare civila( prenume, CNP, marker de sex), astfel încât persoana să beneficieze de recunoaştere şi protecţie legală, şi a facilita interacţiunea cu autorităţile.
2019-02-15T17:24:37+02:00